De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit is een apparaat waarmee bij een levensbedreigende hartritmestoornis (ventrikelfibrilleren) een elektrische schok kan worden toegediend om het hart weer in een goed hartritme te krijgen zodat de bloed-en zuurstofcirculatie zich weer hersteld. De ontwikkeling van deze apparaten heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Alle AED’s geven gesproken aanwijzingen aan de bediener zodat deze stap voor stap door het hele proces begeleid wordt. Om het slachtoffer de grootst mogelijke levenskans te bieden is het zeer wenselijk dat de bediener van een AED een AED-basiscursus gevolgd heeft en deze jaarlijks herhaald. Een getrainde AED- bediener kan daardoor de AED vele malen sneller bij het slachtoffer aansluiten.

Wanneer de AED op de juiste manier is aangesloten op het slachtoffer zal het een eerste analyse verrichten om te bepalen of een schok wel of niet moet worden toegediend. Een schok toedienen is alleen zinvol als er sprake is van een bepaalde soort hartritmestoornis, te weten ventrikelfibrilleren, ook wel chaosritme genoemd. Wanneer de AED constateert dat een stroomstoot noodzakelijk is zal deze door de AED’s in Westerhaar automatisch worden toegediend na een waarschuwing van de AED.
Wanneer er gereanimeerd wordt en een AED snel bij het slachtoffer wordt aangesloten wordt daarmee de overlevingskans van de patiënt aanzienlijk vergroot!

Westerhaar heeft 15 AED’s van de merken Cardiac Science G5 en ZOLL AED 3. De ZOLL AED 3 is het nieuwste type AED dat binnen Westerhaar is opgenomen in het burgerhulpverleningssysteem en zal in de toekomst de Cardiac Science AED’ s gaan vervangen. De ZOLL 3 AED is geavanceerder en tevens geschikt voor baby’s en kinderen. Daarnaast is dit apparaat goedkoper in onderhoud.
Dit is één van de meest geavanceerde AED’s ter wereld en beschikt over de nieuwste technieken om het slachtoffer(tje) te kunnen redden van een levensbedreigende hartritmestoornis. De cursisten worden getraind met exact dezelfde AED, maar dan in een trainingsuitvoering. Er zijn vele soorten AED’s op de markt verkrijgbaar. Laat u goed informeren voordat u besluit een AED aan te schaffen. Voor meer informatie mag u ons ook benaderen (Peter Schepers).