Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontdekt om direct zuurstof in het lichaam te injecteren. Zo kan een patiënt die niet meer kan ademen toch blijven leven. Microdeeltjes gevuld met zuurstof kunnen direct in het bloed worden gespoten. Zo neemt het bloed toch nog zuurstof op. Dat meldt Science Daily.
De onderzoekers injecteerden de vloeibare oplossing in dieren met weinig zuurstof in hun bloed. Binnen enkele seconden waren de zuurstofniveuas weer normaal, aldus de wetenschappers van het Boston Children’s Hospital. Ook als de luchtpijp van de dieren geheel geblokkeerd was konden de dieren op deze manier een kwartier in leven worden gehouden.
Na een periode van 15 tot 30 minuten werkt de oplossing niet meer, omdat er dan teveel microdeeltjes in het bloed zijn opgenomen.

Gevolgen
De techniek zou grote gevolgen kunnen hebben voor de menselijke geneeskunde. In noodgevallen zou deze methode bijvoorbeeld ambulancepersoneel waardevolle tijd kunnen gunnen om een patiënt naar het ziekenhuis te vervoeren. “Uiteindelijk zou dit in injectienaalden in elk ziekenhuis, ambulance of traumahelikopter kunnen liggen om patiënten te stabliseren als ze moeite hebben met ademen,” aldus John Kheir, één van de onderzoekers.
Hij is al sinds 2006 bezig met het onderzoek dat tot deze oplossing heeft geleid.

Bron: Nu.nl